Signalisatiesimulator

Uw signalisatieplan virtueel getest met SignSIM

De signalisatiesimulator ‘SignSIM’ is een tool ontwikkeld door Connect, IMOB en iNFRANEA, om verkeerssignalisatie zoals verkeersborden, belettering en omleidingen op voorhand te testen. Dit gebeurt in een heuse rijsimulator, waarbij de signalisatie virtueel geïntegreerd wordt in real-life beeldopnamen. Zo kan een signalisatieplan getest en geëvalueerd worden door gewone weggebruikers of experten alvorens uitvoering op het terrein.
De signalisatiesimulator SignSIM is ontwikkeld door communicatieadviesbureau Connect, studiebureau iNFRANEA en het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) van UHasselt. Deze tool kwam tot stand na een intensief innovatie- en onderzoekproces door de drie partners, ondersteund door IWT-Vlaanderen, het Instituut van Wetenschap en Technologie. In 2010 werd de signalisatiesimulator gelanceerd in aanwezigheid van minister van Mobiliteit Hilde Crevits.

5 redenen om signalisatie op voorhand te testen met SignSIM

1. Ongevallen tijdens werken vermijden:
Signalisatie is een cruciale factor bij wegenwerken op het vlak van verkeersveiligheid en Minder Hinder.

2. Communicatieve impact van signalisatie testen:
Signalisatie is de meest directe vorm van communicatie bij openbare werken en heeft de meeste impact. Logisch dus om de impact hiervan goed te onderzoeken.


3. Signalisatieplan op papier is moeilijk te evalueren:
De simulator zet papieren signalisatieplannen om naar realistische films, om in
real-life te kunnen testen en evalueren.


4. Nieuwe concepten en type borden testen:
Met SignSIM kunnen ook specifieke borden en nieuwe signalisatieconcepten wetenschappelijk getest worden. Dit zet meer aan tot innovatie, in plaats van steeds te kiezen voor standaardoplossingen.


5. Ook ‘gewone’ weggebruikers betrekken:
Naast experten kunnen ook gewone weggebruikers signalisatieplannen testen met de signalisatiesimulator. Dit is tenslotte het publiek waarvoor we signalisatie plaatsen.

Hoe werkt SignSIM?

SignSIM verwerkt de te testen signalisatie virtueel in real-life beeldopnamen van een traject op de weg. Tijdens de simulatortesten met proefpersonen wordt deze film geprojecteerd op een zeer groot scherm. De proefpersonen bedienen de simulator met de gebruikelijke besturingsonderdelen, zoals pedalen, stuur en de richtingaanwijzers. Zo navigeren zij op een actieve, autonome manier door de levensechte video-opnames. De onderzoekers kunnen zo tal van aspecten van het rijgedrag observeren, zoals snelheid, stuurbewegingen en rijstrookwisselingen. Daarnaast wordt ook het observatiegedrag geanalyseerd via eye-tracker technologie, waarbij de oogbewegingen van de proefpersonen volledig worden gevolgd en gelinkt aan de simulatiefilm. Dit geeft de onderzoekers de kans om na te gaan hoe de testpersonen naar de signalisatie kijken: hoe vaak, hoe lang en of men hierop anticipeert en tijdig een juiste beslissing neemt.

Waarvoor wordt SignSIM ingezet?

SignSIM wordt ingezet voor:
  • Tijdelijke signalisatie bij openbare werken, omleidingen, grote evenementen enz.
  • Permanente signalisatie voor bedrijventerreinen, parkeergeleiding, dynamische verkeerssignalisatie enz.

Referenties

De signalisatiesimulator werd in het verleden reeds ingezet voor grote en
kleine projecten. Tot de grote projecten behoren het pre-testen van de
signalisatie en omleidingen bij de grote onderhoudswerken aan het Viaduct van Vilvoorde op de Brusselse Ring in 2012 en de werken aan het Klaverblad in Lummen. Daarnaast is de signalisatiesimulator ook ingezet voor nieuwe (permanente) signalisatie naar de regionale bedrijventerreinen in Genk en de parkeergeleiding in de gemeente Mol.
Klik hier voor een filmpje over de signalisatiesimulator op TVL.

Meer informatie?

Hebt u interesse in SignSIM of bent u betrokken bij een project waarvoor deze toepassing interessant kan zijn, neem dan gerust contact op met ons: